zaterdag 6 april 2013

Norman Rockwell


2 opmerkingen:

 1. Beste Schrijver,
  Houd je bij je keuze van kunstwerken rekening met de Auteurswet? Volgens artikel 37 van de Auteurswet vervalt het auteursrecht door verloop van 70 jaar, te rekenen vanaf van 1 januari van het jaar volgend op het sterfjaar van de maker. Rockwell overleed in 1978. Pas in 2049 kun je werk van Rockwell publiceren zonder veel noodzakelijk voorafgaand gedoe (toestemming vragen, vergoeding betalen). Het Amerikaanse auteursrecht ken ik niet. Maar als je geen risico wilt lopen op auteursrechtelijke narigheid, kun je je keuze van afbeeldingen wellicht beperken tot kunstenaars die in 1942 of eerder overleden zijn?
  Hartelijke groet,
  Irene 1.10

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Irene,
   Dank voor deze info, terecht dat je me er op wijst. Ik wist het ook wel min of meer, van die zeventig jaar, maar ik hou er geen rekening mee, zoals je gemerkt hebt. Ik heb ook een verzameling 'lezers in de kunst' op Picasa staan, daar ben ik twee keer 'teruggefloten' en dan haal ik het bewuste kunstwerk uiteraard meteen weg, of Picasa doet dat zelf. Grotere problemen hoop ik niet te krijgen, want op een forse claim zit ik uiteraard niet te wachten.
   Ik redeneer ongeveer zo: ik heb het plaatje gevonden op internet, vaak op een ander blog, ik verdien er niks mee en het is te beschouwen als een soort reclame voor de kunstenaar, en als de maker het niet goed vindt hoor ik het wel.
   Als ik alleen rechtenvrije plaatjes zou gebruiken zou dit blog minder gevarieerd zijn, dat is natuurlijk de belangrijkste drijfveer voor dit niet geheel legale gedrag.
   Groet, Arda

   Verwijderen