donderdag 3 januari 2013

Lee Lufkin Kaula

4 opmerkingen:

 1. Wel een vrij intrigerende afbeelding, met name omdat het meisje links ons recht aankijkt en omdat de vrouw in het midden (de moeder, neem ik aan)daar zo roerloos zit zonder dat haar lippen lijken te bewegen (alsof ze betrapt zijn door de schilder, reden waarom de vrouw snel haar mond houdt en het meisje opkijkt). Tegelijk afstandelijk en intiem (de 'knusse' manier waarop het meisje op de bank ligt, gevlijd tegen haar moeder.)

  Ik zag gisteren bij de Bruna trouwens dat er ook verschillende kalenders zijn met als thema 'Lezen in de kunst', maar dat wist je waarschijnlijk al.

  Bart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Bart,
   Ja, ik vind het ook een intrigerend schilderij, vooral omdat ze alledrie zo treurig kijken.
   De kalenders heb ik niet gezien, maar ik weet wel dat er ontzettend veel schilderijen zijn met lezers erop. Schilderijen met voorlezers zijn er een stuk minder.
   Groet, Arda

   Verwijderen
 2. Hallo Arda,

  Inderdaad, het (voor)leesplezier spat er niet bepaald vanaf bij dit schilderij. Of misschien hebben ze zojuist een heel verdrietige passage gelezen en lijken ze daarom alledrie 'in contemplatie', alsof ze het zojuist gelezene nog even laten bezinken.
  Ik kwam van dezelfde kunstenaar trouwens nog meer 'voorleesschilderijen' tegen die je misschien nog voor je blog kunt gebruiken, zoals 'Mother Reading With Two Girls' op deze site: http://americangallery.wordpress.com/2010/04/03/lee-lufkin-kaula-1865-1957/

  Dit schilderij straalt wat minder treurigheid uit dan het bovenstaande, al kijken de meisjes wel een beetje boos, volgens mij. Ook op het schilderij 'Portrait Of Lulu M. Lufkin' op dezelfde website (helemaal onder aan de pagina) lijkt voorgelezen te worden.

  Ik vind het trouwens ook wel jammer dat je hier niet gewoon op naam kunt reageren (zoals iemand bij een andere post in een reactie schrijft), maar per se eerst via een of ander account in moet loggen (Google/Blogger, WordPress etc)

  Bart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Bart,
   Dank voor je reactie en tips. Naar dat reageren op naam zal ik binnenkort een keer kijken, ik heb de standaardinstelling van Blogger aangehouden, maar dat zal ik wel kunnen veranderen. Dat hoop ik althans.
   Groet, Arda

   Verwijderen